FYI中心:綜合多學科的景觀設計

2020-04-15 13:06:22    作者:王子悅/編譯     來源:中國風景園林網

  項目名稱:FYI中心(FYI CENTER)

  項目地點:泰國曼谷(Bangkok, Thailand)

  項目面積:3586㎡

  設計單位:Shma Company Limited

  主設計師:Mr. Namchai Saensupha

  設計團隊:Mr. Katavet Sittikit

  施工單位:Golden Land Property Development PLC

  設計時間:2013 – 2015

FYI中心

  “在簡單的外表下”

  FYI 中心是一個多功能開發項目,意為“For Your Inspiration(為了你的靈感)”,其位置在CBD外,定位于B+,以其一站式的、24-7的共享設施和靈活的實用支持,吸引中小企業和初創企業租戶。 

  ‘Beneath the simple appearance’

  FYI Center, stands for ‘For Your Inspiration’, is a mixed-use development in Klongtoey. Due to its off CBD location, the project is positioned B+ and aims to attract SME and Startup tenants with its one-stop, 24-7 shared facilities and flexible utilitarian support.

FYI中心

FYI中心

  公共開放空間是規定里的一部分,業主簡要介紹說,它們應該在耐久性和風格上經受住時間的考驗,也要實現多功能,低維護,并產生收入。同樣重要的是,整個項目團隊要共同努力,以實現簡單、實用又具有創意的景觀解決方案。

  The common open spaces are part of the provisions, of which the owner briefed that they should be standing the test of time both in terms of durability and style, multi-purpose, low maintenance and can generate income. It is also important that the whole project team work together to achieve landscape solutions that are simple, practical yet creative.

FYI中心

FYI中心

  緩和場地條件和環境限制

  場地位于曼谷Klongtoey東北角的三角形地塊上。

  該項目將建在地塊東側和南側現有的子結構上,因此建筑不可避免地要面對西側陽光和天橋交通響。南側是Rama四路,對面是Klongtoey市場。街道以擁擠、嚴重的空氣污染和噪音污染而聞名,但這里街道活動卻很活躍,有許多小販、摩的出租車站等。

  Mitigating site condition & surroundings

  The site is triangular-shaped 8-rai land situated at the Northeast corner of Klongtoey junction.

  The project was to be built on the existing sub-structure along the East and South side of the plot so the 3 buildings inevitably have to face West sun and the impact from the vehicular flyover on Ratchadaphisek Road. On the South it is facing Rama IV road with Klongtoey Market on the opposite side. The streets are known for congestion and high air and noise pollutions but however they are lively with street activities such as hawkers, night vendors and motorcycle taxi stands.

FYI中心

FYI中心

  解決方法很簡單,應用植物以減少污染,用滲透性的邊界容納周圍的城市活動。

  整個地塊高出街道900毫米,以利用高差劃分邊界,不需要建造額外的圍欄。這種輕微的分離讓項目與周圍社區、企業等保持了物理空間和視覺上的聯系。人們可通過一系列的入口從外部進入一樓的零售空間和中央開放空間。

  The solutions to this are simple; planting is used to minimize the pollutions (see planting design section) and the surrounding urban activities are simply embraced with permeable boundary.

  The overall property was raised 900mm above the street and the level difference was utilized to demarcate the boundary without the need to build additional fence. This low level separation maintains physical and visual connection with existing community and small business establishments surrounding the project. Series of entrances allow access from outside through retail space on ground floor and to the central open space.

  人在Water Hole周圍活動

FYI中心

  中心剩余的開放空間被兩側的建筑圍合,變成了綠地休息區和主要聚集區。從所有建筑都可進入這里,這里特意做了下沉,形成“Water Hole”,各種活動、表演、聚會都在這里進行。

  Socializing around the Water Hole

  Enclosed by buildings on 2 sides, the remaining open space in the center became both the green retreat and main gathering point. It was accessible from all buildings and was intentionally sunken to form ‘Water Hole’ where various activities; events, performance or simple meet up or passive relaxation can take place inside and around it.

FYI中心

FYI中心

  景觀成為多學科解決方案,綠色基礎設施成為景觀特色

  FYI的景觀設計不僅是景觀設計師的工作,也是顧問團隊的集體努力成果,他們的投入、要求和限制帶來了最終的景觀設計。Water Hole里的水可作為緊急用水,擋住街景、增加建筑對綠地的可見性的草坪實際上是一種景觀特色,它隱藏了地下停車場的換氣井,其一系列斜坡設計是對土壤缺乏深度的解決方案。

  人行道和車道上的圖案來源于公司標志圖案和Mr. & Mrs. Sparks的雕塑。

  Landscape as a result of multi-disciplinary solutions, Green Infrastructure as a landscape feature

  FYI’s landscape design is not only landscape architect’s work but also collective effort of a team of various consultants whose inputs, requirements and limitations resulted in the final design of landscape. The sunken volume of the Water Hole could be an emergency water detention, the sloping lawns that blocked the street view and increase visibility of green from buildings was in fact the landscape feature that hid the fresh air intake shaft for the basement car park, series of designed slope was a solution for lack of soil depth.

  The pattern of the pavement & the pedestrian crossing on the driveway was derived from Corporate Identity graphic as well as the position of the sculpture-Mr. & Mrs. Sparks-that planked the main walkway passing through the landscape.

FYI中心


FYI中心

編輯:王子悅

凡注明“風景園林網”的所有文章、項目案例等內容,版權歸屬本網,未經本網授權不得轉載、摘編或利用其它方式使用上述作品。已經本網授權者,應在授權范圍內使用,并注明“來源:風景園林網”。違反上述聲明者,本網將追究其相關法律責任。

相關閱讀

河北省星級公園評定有了新標準

河北省星級公園評定有了新標準

全省城鎮范圍內已建成且正式開放2年以上的城市公園(包括綜合公園、社區公園、專類公園等公園綠地),可申報星級公園。根據評定辦法,星級公園劃分為五個星級,最高為五星級,最低為一星級【詳細】

山水比德丨融創福州府

山水比德丨融創福州府

訪三山,見千年郭宅,七星橋上不見端月煙雨,卻在靜謐流淌在水之舞中,看見未來的萬千變幻【詳細】

鄉村振興促進法(草案)征求意見

鄉村振興促進法(草案)征求意見

旨在推動脫貧攻堅和鄉村振興的戰略銜接,為后續鄉村持續發展提供制度保障【詳細】

雅居樂欲分拆園林公司港交所上市

雅居樂欲分拆園林公司港交所上市

雅居樂認為,建議分拆預期將為公司及其股東整體創造更高價值【詳細】

中文网_小说推荐_小说排行榜_免费小说阅读网